Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Otwarcie rynku marokańskiego dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Katarzyna Stankowiak | 2016-10-12 09:38:24
mięso wołowe, główny inspektorat weterynarii, onssa


Główny Lekarz Weterynarii informuje, że Polska uzyskała możliwość eksportu mięsa wołowego na rynek marokański.

Od dnia 1 sierpnia 2016 r. obowiązuje weterynaryjne świadectwo zdrowia dotyczące wwozu do Królestwa Maroka mięsa wołowego (z kością lub bez kości) i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski. Zakłady zatwierdzone zgodnie z przepisami UE mogą rozpocząć wysyłki tego towaru, zgodnego z wymaganiami zawartymi w świadectwie.

Uzgodnienie bilateralne wzoru świadectwa zdrowia stanowi uwieńczenie prawie 2-letnich negocjacji prowadzonych pomiedzy Głównym Inspektoratem Weterynarii a Krajowym Urzędem Bezpieczeństwa Zdrowotnego Produktów Żywnościowych (ONSSA) w Ministerstwie Rolnictwa i Rybołówstwa Morskiego Maroka.

Zatwierdzenie świadectwa umożliwiło otwarcie kolejnego rynku w państwach Maghrebu dla wywozu polskiego mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego.

 

Informacja